Terima Kasih Kerana Sudi Mengunjungi Blog Ini... Kalau Ada Kesempatan Sila Berkunjung Lagi

Beberapa Persoalan Lagi Tentang Membaca Al-Quran Di Atas Kubur

>> Friday, November 21, 2008

Hari ini dah hampir seminggu cuti persekolahan bermula. Sekejap sangat rasanya, belum sempat pun balik kampung dah habis seminggu. Cuti kali ni kami sekeluarga bercadang untuk duduk kat rumah saja, ada beberapa projek yang nak disiapkan. Antaranya ialah rakaman kursus Imam & Bilal, rakaman Majlis Graduasi, projek buku 'Manual Remaja Soleh', projek buku 'Kaifiyat Solat-solat Sunat', projek buku 'Buku Kerja j-QAF', dan yang terbesar ialah projek Portal Guru Pendidikan Islam (GPI). Sementara anak-anak pula kena habiskan hafazan ayat-ayat lazim serta serta buat preview pelajaran tahun depan. Berjalan tu ada la sikit, insya Allah minggu depan kami nak ke Tambun Theme Park (balik hari je).

Yang saya excited sangat ialah projek Portal GPI. Proses pembelian domain name dah selesai... namanya ialah www.gpi4all.net. Saya berharap agar portal ini akan menjadi pusat sehenti kepada semua GPI sama ada opsyen Pendidikan Islam, Tasawur Islamiah, Syariah Islamiah, Pendidikan Al-Quran Sunnah, Bahasa Arab dan juga j-QAF. Dalam portal ini banyak aktiviti yang boleh dilakukan, antaranya ialah berkongsi bahan seperti nota, soalan-soalan peperiksaan dan ujian, BBM, rancangan tahunan, kajian tindakan dan sebagainya. Selain itu, GPI juga boleh berforum serta boleh berjual beli sesama ahli secara percuma! semuanya percuma asalkan berdaftar sebagai ahli. Kalau anda adalah seorang guru agama warwarkanlah berita ini, sama-samalah kita mantapkan lagi imej guru agama di negara ini.

OK lah, minggu lepas seorang pembaca blog ini telah mengajukan beberapa kemusykilan agama kepada saya. Beliau ialah Zanian Abdul Talib dari Putra Jaya. Soalan beliau ialah:

1.betul ke jika baca yasin di kubur jika silap orang yang didlm kubur akan dipukul.
2.betul ke jika kita silap baca yasin berdosa walaupun kita masih belajar membacanya.
3.betul kah tidak boleh baca alfatihah dikubur.

Jawapan saya:
1. Tiada nas syarak yang pernah saya jumpa yang menunjukkan jika kita baca yasin di kubur jika tersilap baca orang yang di dalam kubur akan dipukul. Hadis-hadis sahih (hampir ke semuanya) dalam persoalan siksaan di alam barzakh menunjukkan bahawa akibat siksaan yang diterima oleh seseorang yang telah mati itu adalah berpunca dari perbuatannya sendiri bukan disebabkan oleh perbuatan orang lain. Bahkan isu membaca Yasin di atas kubur ini juga merupakan persoalan yang mempunyai banyak pendapat yang berbeza. Sama ada pahala bacaan Yasin tersebut boleh sampai kepada si mati juga bukanlah satu pendapat yang kuat. Rasulullah S.A.W. hanya menganjurkan kita membaca doa sahaja apabila kita menziarahi atau melintasi sesuatu kawasan perkuburan.

Apabila kita membaca Al-Quran seperti Al-Fatihah atau Yasin kita hanya boleh berharap pahalanya boleh sampai kepada si mati, kemungkinan juga ia tidak akan sampai. Kita hanya boleh berharap. Barangkali kita semua sudah biasa dengan hadis yang bermaksud; "Apabila mati seorang anak Adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara iaitu ilmu yang dimanfaatkan dengannya, sedekah jariahnya, dan doa anak yang soleh (terhadap ibu bapanya)." riwayat Muslim. Tiga perkara inilah yang sudah jelas dapat membantu si mati, iaitu ilmu yang baik yang diajarkan kepada orang lain dan orang tersebut mengamalkannya, sedekahnya selagi ia terus dapat dimanfaatkan dan yang paling berharga ialah doa anak yang soleh.

Kesimpulannya, kalau kita baca Yasin di atas kubur dan tersalah baca yang pasti dapat dosa ialah orang yang baca bukan orang yang mati. Dan.. tak perlulah baca atas kubur, afdalnya baca dalam masjid, selain dapat pahala baca Al-Quran dapat juga pahala iktikaf. Walau bagaimanapun, kalau nak baca atas kubur tidaklah dilarang secara mutlak termasuklah baca Al-Fatihah sebab kita memang digalakkan membaca Al-Quran di mana-mana sahaja di atas bumi Allah ini kecuali di dalam tandas. Bacalah banyak-banyak, insya Allah besar manfaatnya, cuma jangan dijadikan iktikad (pegangan) iaitu kalau nak sedekah pahala Al-Quran kepada si mati kalau dibaca di atas kubur maka pahala yang sampai akan lebih banyak.

2. Untuk soalan no 2. Adalah tidak berdosa jika salah membaca Al-Quran jika masih dalam proses pembelajaran. Yang berdosa ialah disuruh belajar membaca Al-Quran tak mahu, bila kena baca banyak yang salah. Oleh itu, sentiasalah mendalami ilmu Al-Quran walaupun usia dah masuk senja. Orang yang sentiasa belajar Al-Quran tetapi susah untuk menguasainya tetap akan mendapat ganjaran yang besar di sisi Allah.

Wallahu A'lam, jawapan saya di atas mungkin ada kesilapannya, jika terdapat yang silap buangkan ia jauh-jauh.

Read more...

Komen / Pertanyaan

Form View Counter

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP