Terima Kasih Kerana Sudi Mengunjungi Blog Ini... Kalau Ada Kesempatan Sila Berkunjung Lagi

Hikmah Pengharaman Babi Dan Kaitannya Dengan Wabak Influenza A

>> Wednesday, May 13, 2009


Rupa-rupanya Islam mengharamkan babi bukanlah kerana suka-suka. Walaupun rasanya amat enak (menurut mereka yang pernah menikmatinya) tetapi di sebaliknya ia mengandungi ancaman yang amat dahsyat terhadap kehidupan manusia. Beberapa serangan virus selesema sebelum ini telah menceritakan segala-galanya tentang keburukan babi. Menurut Dr Danial Zainal Abidin, pengarang buku 'Quran Saintifik' ada dinyatakan seperti berikut:

Babi menjadi punca pelbagai penyakit, antaranya ialah anthrax, ascaris suum, botulism, brucella suis, cryptosporidiosis, entamoeba polecki, erysipelothrix shusiopathiae, flavobacterium group IIb-like bacteria, influenza, leptospirosis, pasteurella aerogenes, pasteurella multocida, salmonella cholerae-suis, salmonellosis, sarcosporidiosis, streptococcus dysgalactiae (group L), streptococcus mileeri, streptococcus suis type 2 (group R), swine vesicular disease, taenia solium, trichinella spiralis, yersinia enterocolitica dan yersinia pseudotuberculosis.

Kajian yang dibuat oleh Alix Fano (M.A.), Murry J. Cohen (M.D.), Marjorie Cramer (M.D., F.A.C.S.), Ray Greek (M.D.) dan Stephen R. Kaufman (M.D.) mendapati antara penyakit-penyakit ini ada yang boleh membawa maut, sebagai contoh leptospirosis. Ia menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang. Hal ini dinyatakan di dalam artikel bertajuk Of Pigs, Primates, and Plagues: A Layperson's Guide to the Problems With Animal-to-Human Organ Transplants (1998) di www.mrmcmed.org/pigs.html.

Jangkitan kuman virus influenza pada tahun 1918 membunuh lebih kurang 20 juta manusia di seluruh dunia. Ada yang menganggarkan mangsa-mangsanya yang sebenar berjumlah 40 juta orang. Virus ini, besar kemungkinan datang daripada babi-babi di Amerika, menjangkiti tentera-tentera Amerika pada perang dunia pertam. Tentera-tentera ini kemudiannya menyebabkan jangkitan berlaku di negara-negara lain sehingga terjadinya epidemik. Kajian ke atas spesimen-spesimen mangsa menunjukkan, wabak ini berpunca daripada kuman virus yang datangnya daripada babi. Hal ini dilaporkan di dalam The Civil Abolitionist, New Pig Virus Capable of Infecting Humans, New York (1998), di www.linkny.com/~civitas/page56.html.

Alix Fano, pengarang buku terkenal Lethal Laws-Animal Testing, Human Health and Environmental Policy (Zed Books Ltd, UK, 1997), merangkap pengarah Medical Research Modernisation Committee mengesahkan babi mampu mengubah kuman-kuman virus yang menyerangnya menjadi lebih berbahaya dari masa ke semasa. Hal yang sama dilaporkan dalam laman web rasmi Centers for Disease Control and Prevention (America) di www.cdc.gov/flu/aboout/fluviruses.html.

Pada bulan Mac 1997, ahli-ahli sains Britain melaporkan penemuan kuman berbahaya retroviruses PERV daripada babi. Virus ini membiak dalam tabung uji yang mempunyai sel-sel buah pinggang manusia. Ia merebak melalui cecair yang ada pada tubuh manusia dan mudah menjangkiti orang lain. Pada bulan November 1997, Dr Robin Weiss dari Chester Beatty Laboratory, London, mengesahkan kewujudan virus PERV dalam babi. Penemuan ini menyebabkan kerajaan Britain mengharamkan kesemua aktiviti pembedahan pemindahan organ daripada babi kepada manusia.

Pada bulan Ogos 1997, pakar-pakar sains dari Australia menemui satu lagi virus baru yang menjangkiti babi sebelum menyerang manusia. Virus ini berbahaya kepada manusia dan belum pernah ditemui sebelum ini. Ia dikenali sebagai virus menangle daripada kumpulan paramyxovirus. Hal ini dilaporkan di Mercola.com dalam artikel bertajuk New Pig Virus Can Infect Humans (1998).

Selain itu, virus daripada keluarga HIV juga wujud dalam babi dibawa oleh DNAnya dan ia tidak dapat dipisahkan. Profesor Robin Weiss, seorang pakar dalam bidang virus dari Institut Kajian Kanser, London, berkata, "Babi mempunyai banyak kuman virus. Salah satu masalah yang perlu kita hadapi adalah babi mempunyai kuman retrovirus yang dapat menjangkiti manusia. Ia tidak dapat dibuang daripada babi kerana ia dibawa oleh DNAnya. Retrovirus ini adalah daripada keluarga yang sama dengan kuman HIV".

Di dalam Journal of Virology 1997, dilaporkan berkenaan kajian yang dilakukan oleh 12 orang pakar-pakar sains yang dipimpin oleh Dr. Yoshihiro Kawaoka dari Universiti Wisconsin. Penemuan mereka jelas menunjukkan, pada kerongkong babi terdapat sel-sel tertentu yang mampu mengubah pelbagai kuman virus kepada bentuk yang berbahaya. Pakar-pakar sains menganggap babi sebagai mixing vessel atau 'takungan yang mampu mengubah kuman kepada bentuk yang berbahaya'. Mengikut kajian tersebut, virus binatang yang biasanya tidak menjangkiti manusia tiba-tiba bertukar menjadi kuman berbahaya yang mampu menjangkiti manusia selepas memasuki sel-sel dalam babi. Hal ini dilaporkan di dalam The Detroit News Online pada 20 Oktober 1998.

Hal yang sama juga dinyatakan oleh Dr Virginia Hinshaw, Dekan di Graduate School University Wisconsin-Madison. Beliau berkata, virus sentiasa berubah kepada bentuk yang lain dan babi adalah satu takungan yang mampu mengubah virus flu kepada bentuk yang lain itu. Yang membimbangkan adalah sistem pertahanan manusia tidak mampu menangkis serangan daripada virus-virus ini. Hal ini dilaporkan di www.news.wisc.edu/chancellor/yourworld.

Pada tahun 2004 wabak selesema burung menyerang beberapa buah negara di Asia. Lebih kurang 100 juta burung, ayam, itik dan yang seumpamanya mati ataupun dibunuh kesan daripada wabak ini. Pada bulan Ogos 2004, China mengumumkan penemuan virus penyebab selesema burung, termasuk daripada spesis H5N1 dalam babi. Virus ini membunuh 27 orang di Vietnam dan Thailand pada awal tahun 2004. Penemuan ini menyebabkan pegawai kanan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengarahkan negara-negara yang diserang wabak ini memantau babi-babi. Ini kerana disebabkan babi yang mampu menjadi satu takungan yang mengubah virus menjadi lebih berbahaya dari sebelumnya. Hal dilaporkan di www.body1.com/news.

Kemampuan babi menerima pelbagai jenis virus dan mengubahnya kepada bentuk baru yang lebih berbahaya memang membimbangkan ramai pakar. Sehubungan dengan ini Profesor Malik Peiris, seorang pakar dalam bidang mikrobiologi di Universiti Hong Kong berkata, "Jika anda mengambil virus daripada manusia dan memasukkannya ke dalam ayam ataupun burung, ia tidak akan membiak. Demikian juga jika anda memasukkan virus burung ke dalam manusia ia jiga tidak akan membiak. Sebaliknya jika kedua-dua virus ini anda masukkan ke dalam babi ia akan membiak dengan mudah sekali. Justeru, lahirlah pandangan yang mengatakan bahawa babi adalah takungan kepada virus daripada manusia dan burung (sehingga melahirkan virus baru yang membunuh:"

Secara umumnya sejak tahun 1997 ahli-ahli sains menemui beberapa kuman virus berbahaya keluaran babi yang boleh menjangkiti manusia. Kuman-kuman ini belum pernah ditemui sebelum ini seperti Porcine Torovirus, Porcine Rotavirus (Variant 4F), PRRS dan H3N2 Swine Flu Virus dan termasuklah H1N1.


Read more...

Komen / Pertanyaan

Form View Counter

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP