Terima Kasih Kerana Sudi Mengunjungi Blog Ini... Kalau Ada Kesempatan Sila Berkunjung Lagi

Membina Rancangan Pengajaran Harian (RPH) Pendidikan Islam Ting. 1 Hingga 5 Tidak Sampai 3 Minit!!

>> Thursday, March 17, 2011

Membina rancangan pengajaran harian (RPH) bagi guru-guru bukanlah satu perkara yang mudah. Lebih-lebih lagi dengan bertambahnya beban guru dari semasa ke semasa menyebabkan kebanyakan guru tidak mampu menyediakan satu perancangan yang teliti untuk setiap P&P mereka.

Akibatnya, kebanyakan guru mengajar tanpa RPH. Mengajar tanpa RPH seolah-olah seperti berjalan tanpa lampu di waktu malam. Guru tidak mempunyai fokus dan pelajar pula akan mudah merasa bosan serta sukar memahami apa yang ingin disampaikan oleh guru tersebut.

Melihat keadaan ini, saya dan seorang sahabat lama saya yang kini menetap di Sabah telah membangunkan sebuah perisian bagaimana seorang guru pendidikan Islam (Sekolah Menengah) dapat membina sebuah RPH yang lengkap hanya dengan beberapa klik sahaja. Saksikan video di bawah:Perisian atau aplikasi Rancangan Pengajaran Pendidikan Islam v1.0.0 di atas dihasilkan adalah untuk membantu memudahkan para guru pendidikan Islam tingkatan satu hingga lima dalam penyediaan rancangan pengajaran harian dengan lebih mudah dan cepat.

Walau bagaimanapun, semua bahan yang terdapat dalam aplikasi ini hanya merupakan cadangan penyediaan rancangan pengajaran harian, pengguna boleh menggunakan terus cadangan tersebut atau mengubah suai mengikut kesesuaian pengajaran dan pembelajaran.

Aplikasi ini menyediakan template rancangan pengajaran tingkatan satu hingga tingkatan lima mengikut sukatan pelajaran yang telah ditetapkan.

Berapa Kos Untuk Mendapatkan Perisian Ini?

Harga untuk mendapatkan perisian ini ialah sebanyak RM20 untuk setiap tingkatan. Sekiranya anda hanya ingin RPH tingkatan 1, 2 dan 3 sahaja anda hanya perlu membayar sebanyak RM60 (tawaran harga ini telah tamat sehingga 29 Februari 2012).

Walau bagaimanapun, bagi sesiapa yang membeli satu set lengkap tingkatan 1 hingga 5 anda akan mendapat diskaun 50% iaitu RM50 bagi kesemua tingkatan. Promosi ini hanya sah sehingga 30 April 2011. Kini harganya telah meningkat menjadi RM60. Tawaran harga ini juga tidak kekal lama, mungkin hingga 31 Mei 2011.

Kini harganya telah meningkat menjadi RM70 (bermula 1 Mac 2012) untuk kelima-lima tingkatan. Sampai bila harga ni? mungkin hingga sampai hujung tahun 2012.

Adakah Berbaloi Membeli Software Ini?

... Memang berbaloi!

Cuba bayangkan berapa banyak masa yang anda boleh jimatkan, anda tidak lagi perlu bersusah payah memerah otak dan tenaga untuk merangka RPH anda. Anda hanya perlu lihat dan edit ikut keperluan anda.

Cuba bayangkan usaha yang telah dicurahkan oleh kami untuk membina software ini bermula dari menulis kandungan RPH itu sendiri dari tingkatan 1 hingga tingkatan 5 sehinggalah membuat programing agar ia mudah digunakan oleh orang lain.

Cuba bayangkan berapa kos yang perlu anda keluarkan untuk mengupah seorang programmer untuk membina perisian ini... ? sudah pasti kos untuk mengupah seorang programmer akan menelan berlanja ribuan ringgit!

Harga yang sepatutnya kami letak untuk perisian ini ialah tidak kurang dari RM3 ribu! Tetapi kami telah menurunkannya serendah mungkin sehingga tidak mencecah RM100 kerana kami juga melihat usaha ini sebagai amal jariah kami membantu sesama GPI. Harga yang diletakkan itu hanya memadai untuk menampung kos pengurusan dan sedikit duit kopi setelah penat menghasilkannya.

Bagaimana Untuk Membeli?

1. Anda hanya perlu bank-in duit di akaun ini:  1474-0004685-20-5 CIMB atau 112017468796 Maybank atas nama Mohd Nazri Takuan.
2. SMS kepada saya (010-7949175) maklumat anda (nama penuh, tarikh & masa bank-in, jumlah RM, tingkatan yang dibeli) atau email kepada saya nazritakuan@yahoo.com.my
3. Perisian ini akan dihantar melalui email.

CEPAT ORDER SEKARANG!! HARGANYA AKAN MENINGKAT LAGI!

Read more...

Komen / Pertanyaan

Form View Counter

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP