Terima Kasih Kerana Sudi Mengunjungi Blog Ini... Kalau Ada Kesempatan Sila Berkunjung Lagi

Raya dan Kegembiraan Ahli Syurga

>> Thursday, September 30, 2010

Al-Hamdulillah kita telah sempurna menunaikan ibadat puasa Ramadan tahun ini. Semoga amalan kita diterima di sisi Allah SWT.

Pada hari jumaat minggu pertama bulan Syawal saya telah berkesempatan menunaikan solat Jumaat di Istac (International Institute of Islamic Thought and Civilization) Jalan Duta berhampiran dengan pejabat saya di Lembaga Peperiksaan Malaysia, Jalan Duta.

Sebenarnya saya mula berjinak-jinak solat Jumaat di Istac bermula pada bulan Ramadan yang lalu. Kali pertama solat Jumaat di Istac khutbah jumaat telah disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Othman El-Muhammadi. Inilah kali pertama saya dapat bersemuka dengan beliau secara live. Sebelum ini saya hanya mengenali beliau di kaca TV sahaja.

Saya telah mendengar khutbah beliau yang disampaikan menggunakan bahasa Inggeris dengan penuh perhatian dan minat. Maklumlah Us Othman ni bukanlah calang-calang orangnya, seorang tokoh ulama dan akademik yang saya anggap sebagai seorang yang berpandangan sederhana tetapi konsisten.

Anyway saya masih belum dapat berbual dengan beliau sehinggalah selepas raya, barulah saya diperkenalkan dengan beliau oleh kawan lama saya (Syamsul Amri). Apa yang menyentuh perasaan saya pada khutbah jumaat hari tu ialah konsep menyambut hari raya yang jarang difahami oleh kebanyakan orang.

Kebanyakan kita hanya memahami Aidilfitri hanyalah semata-mata tamatnya Ramadan serta kembali ke tabiat asal makan di siang hari tanpa merenung perubahan diri yg berlaku hasil dari tarbiah Ramadan. Beliau juga menjelaskan bahawa Aidil Fitri memiliki ciri-ciri suasana ketika di syurga nanti.. jika di Aidil Fitri kita saling ziarah menziarahi sesama sanak saudara dan sahabat handai, berpakaian baru, bergembira dan sebagainya maka itulah suasana di syurga nanti.

Di syurga nanti kita akan saling ziarah menziarahi sesama ahli keluarga dan sahabat handai dengan suasana penuh keceriaan.. tiada kedukaan.. tiada kelelahan.. tiada kesukaran.. semua keluarga berkumpul (insyaAllah) termasuk mereka yg tidak dapat bersama-sama ketika berhari raya di dunia kerana telah pergi terlebih dahulu.. dan semuanya berlaku tanpa pengakhiran.. maknanya kegemberiaan tersebut akan kekal selama-lamanya. Jika hari raya di dunia hanya berlaku beberapa hari sahaja tetapi hari raya di syurga adalah selama-lamanya.

Itulah kegembiraan dan kejayaan yang sebenar dan sejati, tetapi hakikat ini tidak disedari atau sengaja tidak ambil endah oleh manusia. Justeru, mereka lalai dengan keseronokan dunia yang hanya seketika ini.

InsyaAllah kita akan beroleh kejayaan tersebut.. kejayaan yang hakiki.. kegembiraan ketika menemui Tuhan Rabbul Jalil

Salah satu ikhtiar kita untuk mendapatkan kejayaan tersebut ialah dengan mendampingi ulamak.. jadikanlah ulamak sebagai role model atau idola kita.. Pelajarilah sesuatu dari mereka..insyaAllah kita akan memperolehi sinar yang sebenar. Sinar yang akan menunjukkan kita jalan kejayaan.

Rasanya masih belum puas saya berbual dengan Us Othman ini.. InsyaAllah saya akan ke sana lagi nanti..

Wassalam.. Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Read more...

Komen / Pertanyaan

Form View Counter

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP