Terima Kasih Kerana Sudi Mengunjungi Blog Ini... Kalau Ada Kesempatan Sila Berkunjung Lagi

Membina Rancangan Pengajaran Harian (RPH) Pendidikan Islam Ting. 1 Hingga 5 Tidak Sampai 3 Minit!!

>> Thursday, March 17, 2011

Membina rancangan pengajaran harian (RPH) bagi guru-guru bukanlah satu perkara yang mudah. Lebih-lebih lagi dengan bertambahnya beban guru dari semasa ke semasa menyebabkan kebanyakan guru tidak mampu menyediakan satu perancangan yang teliti untuk setiap P&P mereka.

Akibatnya, kebanyakan guru mengajar tanpa RPH. Mengajar tanpa RPH seolah-olah seperti berjalan tanpa lampu di waktu malam. Guru tidak mempunyai fokus dan pelajar pula akan mudah merasa bosan serta sukar memahami apa yang ingin disampaikan oleh guru tersebut.

Melihat keadaan ini, saya dan seorang sahabat lama saya yang kini menetap di Sabah telah membangunkan sebuah perisian bagaimana seorang guru pendidikan Islam (Sekolah Menengah) dapat membina sebuah RPH yang lengkap hanya dengan beberapa klik sahaja. Saksikan video di bawah:



Perisian atau aplikasi Rancangan Pengajaran Pendidikan Islam v1.0.0 di atas dihasilkan adalah untuk membantu memudahkan para guru pendidikan Islam tingkatan satu hingga lima dalam penyediaan rancangan pengajaran harian dengan lebih mudah dan cepat.

Walau bagaimanapun, semua bahan yang terdapat dalam aplikasi ini hanya merupakan cadangan penyediaan rancangan pengajaran harian, pengguna boleh menggunakan terus cadangan tersebut atau mengubah suai mengikut kesesuaian pengajaran dan pembelajaran.

Aplikasi ini menyediakan template rancangan pengajaran tingkatan satu hingga tingkatan lima mengikut sukatan pelajaran yang telah ditetapkan.

Berapa Kos Untuk Mendapatkan Perisian Ini?

Harga untuk mendapatkan perisian ini ialah sebanyak RM20 untuk setiap tingkatan. Sekiranya anda hanya ingin RPH tingkatan 1, 2 dan 3 sahaja anda hanya perlu membayar sebanyak RM60 (tawaran harga ini telah tamat sehingga 29 Februari 2012).

Walau bagaimanapun, bagi sesiapa yang membeli satu set lengkap tingkatan 1 hingga 5 anda akan mendapat diskaun 50% iaitu RM50 bagi kesemua tingkatan. Promosi ini hanya sah sehingga 30 April 2011. Kini harganya telah meningkat menjadi RM60. Tawaran harga ini juga tidak kekal lama, mungkin hingga 31 Mei 2011.

Kini harganya telah meningkat menjadi RM70 (bermula 1 Mac 2012) untuk kelima-lima tingkatan. Sampai bila harga ni? mungkin hingga sampai hujung tahun 2012.

Adakah Berbaloi Membeli Software Ini?

... Memang berbaloi!

Cuba bayangkan berapa banyak masa yang anda boleh jimatkan, anda tidak lagi perlu bersusah payah memerah otak dan tenaga untuk merangka RPH anda. Anda hanya perlu lihat dan edit ikut keperluan anda.

Cuba bayangkan usaha yang telah dicurahkan oleh kami untuk membina software ini bermula dari menulis kandungan RPH itu sendiri dari tingkatan 1 hingga tingkatan 5 sehinggalah membuat programing agar ia mudah digunakan oleh orang lain.

Cuba bayangkan berapa kos yang perlu anda keluarkan untuk mengupah seorang programmer untuk membina perisian ini... ? sudah pasti kos untuk mengupah seorang programmer akan menelan berlanja ribuan ringgit!

Harga yang sepatutnya kami letak untuk perisian ini ialah tidak kurang dari RM3 ribu! Tetapi kami telah menurunkannya serendah mungkin sehingga tidak mencecah RM100 kerana kami juga melihat usaha ini sebagai amal jariah kami membantu sesama GPI. Harga yang diletakkan itu hanya memadai untuk menampung kos pengurusan dan sedikit duit kopi setelah penat menghasilkannya.

Bagaimana Untuk Membeli?

1. Anda hanya perlu bank-in duit di akaun ini:  1474-0004685-20-5 CIMB atau 112017468796 Maybank atas nama Mohd Nazri Takuan.
2. SMS kepada saya (010-7949175) maklumat anda (nama penuh, tarikh & masa bank-in, jumlah RM, tingkatan yang dibeli) atau email kepada saya nazritakuan@yahoo.com.my
3. Perisian ini akan dihantar melalui email.

CEPAT ORDER SEKARANG!! HARGANYA AKAN MENINGKAT LAGI!

35 comments:

Admin January 5, 2012 at 3:05 PM  

Salam, tuan.

Skrg da 2012, masih ada lg tak twrn istimewa tu?

Jazakallah.

abuis January 5, 2012 at 4:29 PM  

Tawaran istimewa telah tamat. Harganya sekarang RM60 (termasuk kos penghantaran). Rasaya harga ini cukup murah berbanding usaha dan kesukaran untuk membangunkannya. Kemungkinan juga harganya akan dinaikkan lagi selepas tamatnya bulan Januari ini.

Anonymous,  January 8, 2012 at 11:09 PM  

ada program utk m/p lain x?

abuis January 9, 2012 at 11:15 AM  

setakat ni belum ada lagi. Usaha sedang dijalankan untuk membangunkan template RPH yang membolehkan guru-guru MP lain menyimpan rekod RPH masing-masing seterusnya boleh dikongsi dan digunakan pada masa akan datang.

Anonymous,  February 28, 2012 at 12:32 AM  

skrg dah bulan feb 2012.. berapa hrga perisian nie, adakah msih kekal RM60?

abuis February 28, 2012 at 8:29 AM  

Ya masih kekal RM60, tetapi akan berubah kepada RM70 bermula bulan Mac 2012

Anonymous,  March 14, 2012 at 10:47 AM  

software ni pakai mcm mana?boleh share dgn kwn x lpas beli? sbb plan kitorg nk share beli sama.

Simple Person May 1, 2012 at 3:32 PM  

Salam, ada untuk yang sekolah rendah tak?

sitinorma May 18, 2012 at 10:27 PM  

assalamualaikum. harga sekarang mei 2012 masih rm70 kah? adakah itu termasuk wang pos? ustazah siti kuching sarawak

abuis May 19, 2012 at 6:46 PM  

Ya, sekarang masih ada lagi dengan harga RM70 termasuk penghantaran.

abuis May 19, 2012 at 6:51 PM  

Ya, sekarang masih ada lagi dengan harga RM70 termasuk penghantaran.

abuis May 19, 2012 at 6:51 PM  

Ya, sekarang masih ada lagi dengan harga RM70 termasuk penghantaran.

Anonymous,  January 2, 2013 at 12:18 AM  

Askm, nak tanya perkembangan pembangunan perisian ini untuk matapelajaran lain???

hanomtaib March 29, 2013 at 1:26 PM  

masih boleh order lagi ke?

hanomtaib March 29, 2013 at 1:27 PM  

sekarang 2013 masih boleh order lagi ke?

hanomtaib March 29, 2013 at 1:28 PM  

sekarang 2013 masih boleh order lagi ke?

abuis March 29, 2013 at 3:20 PM  

masih boleh order. harga RM70

Unknown April 6, 2013 at 1:37 PM  

untuk sekolah rendah ada tak?

Unknown April 6, 2013 at 1:57 PM  

untuk pi skolah rendah bleh guna tak

waktong April 11, 2013 at 5:00 PM  

ict form 4& form 5 ada tak?

Musyabirad Mohd May 22, 2013 at 3:45 AM  

salam..untuk mp teras yg lain ada??

nurul syafiqah July 21, 2013 at 4:17 PM  

assalamualaikum.. masih boleh order lagi ke tahun 2013 ni.

.

nurul syafiqah July 21, 2013 at 4:18 PM  

macamana cara nak order,,,

nurul syafiqah July 21, 2013 at 4:20 PM  

Macamana cara nak dapatkannya...

Anonymous,  September 20, 2013 at 11:45 AM  

utk sek rendah takde ke ustaz? kalo ada saya berminat!

AbdRahim October 8, 2013 at 11:05 AM  

assalamualaikum.. masih boleh order lagi ke ..?

AbdRahim October 8, 2013 at 11:12 AM  

assalamualaikum.. masih boleh order lagi ke ..?

abuis October 8, 2013 at 4:09 PM  

masih boleh order.. versi terbaru boleh dipasang untuk windows 7 dan 8

Anonymous,  November 13, 2013 at 4:20 AM  

salam, masih boleh digunakan untuk tahun 2014 tak? sesuai tak dengan pbs yang ada skrg

Ummu Nasr November 30, 2013 at 8:32 PM  

Sakam . Untuk Bahasa Arab tingkatan 2 ada tak? Saya sangaat berminat.

Anonymous,  December 12, 2013 at 8:26 AM  

As salam...sy bercdang untuk digunakan pada tahun 2014,masih boleh digunakan atau tidak kerana ada kelas PBS...

rohaya najid January 8, 2014 at 8:51 PM  

masih boleh order sekarang ustaz

rohaya najid January 8, 2014 at 8:53 PM  

Salam, Boleh order sekarang ustaz

diah January 23, 2014 at 11:10 PM  

Saya nak la. .masih sesuai dengan tahun 2014 x.semakin banyak keje n xterurus plak.

Post a Comment

Komen / Pertanyaan





Form View Counter

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP